SİBİRYA’DAN ANADOLU’YA, TAŞTAKİ TÜRKLER
Eser, Türk kültür tarihi kapsamında karşılaştırmalı çalışmaların eksik yanını gidermesi yönünden önemli bir ayrıntıya ışık tutar. Binlerce yıl öncesinde dağların zirvesinde yaşayan insanların kültürlerini örnekleyerek Türk tarihine dair dikkate değer belgeler sunmaktadır. Fotoğraf albümü duygusu uyandıran Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türk’ler, bilim adamları için zengin bir veri kaynağı olacaktır. Albüm içerisinde 64 ayrı alandan kaya resimleri arasındaki ilişkiyi görsel olarak betimlemek en iyi derecede mümkündür.
Türk tarihinin köklerini, yazılı tarihten önceki dönemleri de kapsayacak şekilde araştıran, ve Sermet Somuncuoğlu tarafından hazırlanan, Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler kitabı, Türk tarihinin “taşa kazılmış” ilk kaynaklarını örnekleyen bir çalışma olarak “alanında bir ilk” i temsil eder. Türk tarihinin 65 farklı coğrafyasından derlenen kaya resimleri, Türk’lerin Asya’dan Anadolu’ya binlerce yılı kapsayan nasıl zengin bir geçmişe sahip olduğunu örneklemesi bakımından son derece çarpıcıdır. Ulusal ve uluslararası sanat tarihi, resim, dil - kültür araştırması yapan bütün araştırmacı ve üniversiteler için kaynak niteliğindeki dev eser, aynı zamanda 2008 yılı Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülü sahibidir.
Türk tarihinin tüm gizemli taraflarını derinleştiren ve bambaşka anlamlar yükleyen yapıtta; Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Altay Özerk Bölgesi, Hakasya Özerk Bölgesi, Tuva Özerk Bölgesi, Azerbaycan ve Türkiye’de yer alan pek çok kaya resimlerinden örnekler yer alıyor. Türk tarihi nerede ve nasıl başlıyor sorusuna yanıt bulacağınız çalışmada; Türklük bilincinin hassasiyetine, yepyeni heyecanların resmedilmesine ve bilimsel yaklaşımın titizliğine şahit olacaksınız.
AC YAPI ise yapıta verdiği destek beraberinde sosyal sorumluluk bilincini her daim en üst seviyede tutarak, proje bölgesi ve çevresinde ya da ülke genelinde, toplumsal yaşamın korunması ve desteklenmesi doğrultusundaki her girişimin gönüllü olarak öncüsü olmaya devam edecektir.